Διοτίμα & Φίλοι

Η Διοτίμα (τιμά το Δία), ιέρεια στο Μαντείο της Αρχαίας Μαντίνειας (Αρκαδίας), είναι η μόνη γυναίκα που αναφέρεται στο ΣΥΜΠΟΣΙΟΝ (ή «περί έρωτος») του Πλάτωνα, στο οποίο οι συμμετέχοντες είναι όλοι άνδρες.
 
Στο Συμπόσιον, ο κάθε συμμετέχων παρουσιάζει τη δική του άποψη για τον Έρωτα. Ο Σωκράτης, έχοντας ακούσει τις απόψεις των άλλων συνδαιτυμόνων, τις απορρίπτει λέγοντας ότι και εκείνος είχε την ίδια με αυτούς άποψη για τον Έρωτα, ότι δηλαδή είναι μεγάλος και ωραίος Θεός, σοφός, ενάρετος κλπ, μέχρι που συνάντησε τη Διοτίμα η οποία του δίδαξε τα ερωτικά.
 
Όπως ο ίδιος ο Σωκράτης λέει, η Διοτίμα του δίδαξε ότι ο Έρωτας αποτελεί τον πόθο και το κίνητρο για την αναζήτηση του Ωραίου και Αληθινού.  Ο Έρωτας είναι ο συνδετικός κρίκος κάθε δημιουργίας τόσο σε φυσικό όσο και σε πνευματικό επίπεδο. Είναι «τόκος (τοκετός) εν καλώ και κατά το σώμα και κατά την ψυχήν».
Η Ερωτική διαδρομή ξεκινά από την εξωτερική σωματική έλξη και ολοκληρώνεται στην  εσωτερική αναζήτηση της ψυχής  και του πνεύματος. 
 
Κατά τη Διοτίμα, ο  Έρωτας ορίζει τη πορεία ζωής του ανθρώπου. Αρχικά, ο άνθρωπος έλκεται από την ομορφιά του νέου σώματος. Στη συνέχεια, αρχίζει να βλέπει και να αναζητά την ομορφιά σε όλα τα ωραία σώματα. Σε αυτό το σημείο, συνειδητοποιεί την αξία της ομορφιάς της ψυχής. Συνεχίζει, βλέποντας την ομορφιά στις τέχνες, στις επιστήμες, στα έργα και στις συνήθειες. Στο τέλος, ανακαλύπτει την ομορφιά των ιδεών και της γνώσης. Μέχρι να διακρίνει τη μία και μόνη γνώση, που είναι η γνώση του ωραίου.